Salt & Peber
Salt og peber i et væld af spændende varianter
Idet salt og peber er nogle af de mest anvendte krydderier, så er de naturligvis også at finde i rigtig mange forskellige udgaver, varianter og krydderiblandinger. Hvor krydderier som karry består af mange forskellige ingredienser, hvis blandingsforhold er med til at bestemme smagen, så findes hhv. salt og peber i flere varianter selv i deres rene form.
Tager du et kig på udvalget af salt og peber her på siden, vil du derfor både kunne finde sort, rød, grøn og hvid peber, der i mange tilfælde findes i en både hel og knust variant. Dette har stor betydning for peberets smag, da friskkværnet peber – hvortil man bruger de hele peberkorn – giver den mest intense smagsoplevelse. Stødt eller knust peber kan nemlig godt miste noget smag med tiden, hvor de hele peberkort bevarer deres smag bedre. Ønsker du den mest intense smagsoplevelse kan du derfor med fordel kværne peberet selv i forbindelse med madlavningen.
Det er ikke helt det samme princip, der gør sig gældende for salt, men det findes ikke desto mindre også i både grove og fine varianter – og de forskellige salttyper opleves også gerne forskelligt. Saltkornets eller -flagens størrelse er nemlig med til at variere, hvor hurtigt saltet opløses i maden eller i munden. Derfor giver groft salt og flagesalt også andre resultater, når det bruges i mad, og det kan også opleves mere smagfuldt, når man får det i munden, da der er tale om en mere koncentreret mængde.